½ -lehti on valtakunnallinen taidelehti. Lehti toimii yhtenä täydentävänä osana kuvataidekirjoituksen kentällä, ja sen tarkoitus on luoda paremmin kattava kuva kuvataiteen kirjosta.

”Te ette koskaan saa rakennetuksi taloa suolle kahdestaan.”

Kuva: Elsa Trzaska.

Mitä ihmettä? Kaksi saksalaista arkkitehtiopiskelijaa rakentamassa mökkiä Suomen soiseen korpeen?

Politaire –back to the basics -projektissa Timm Bergmann ja Jonas Becker suunnittelivat mökin ja rakensivat sitä omakustanteisesti kesän 2014 aikana Bergmannin suvun soiselle rannalle Kypäräjärvelle. Rakentaminen jatkuu kesällä 2015.

Suunnitelma sai alkunsa jo vuonna 2012, kun Bergmann ja Becker vierailivat seudulla. Piirustukset tehtiin Kasselin yliopistossa. Alusta asti oli tärkeää, että vaikka mökki on uudenlaista suunnittelua, se syntyy luontoa kunnioittaen, eikä dominoi maisemaa. Järveä kiertävä suo loi omat haasteensa: ensimmäiseksi oli tehtävä pitkospuut, jotta rakennuspaikalle päästiin.

Mökki on arkkitehtiopiskelijoiden ensimmäinen yhteinen projekti Politaire-kollektiivissa. Kollektiivi on avoin kaikenlaisille arkkitehtuuriin, politiikkaan, kaupunkisuunnitteluun tai taiteeseen liittyville projekteille.

Sain Jonas Beckerin vastaamaan kysymyksiin arkkitehtuuri-/kaupunkisuunnittelun opinnoistaan ja mökin rakentamisesta suomalaiseen suomaisemaan.

 

Paljonko te oikeasti rakennatte arkkitehtuuriopintojenne aikana?

Opiskelemme kaupunkisuunnittelua, emmekä ole koskaan rakentaneet mitään itse. Yliopistomme kuitenkin kannattaa käytännöllisyyttä, joten pyrimme siihen, että opiskeluajan projektimme vastaavat todellisuutta.

 

Onko helpompaa suunnitella rakennus, jota aiotte käyttää itse kuin rakennus muille ihmisille? Millaisia ongelmia teillä on ollut?

Oli vaikeaa suunnitella konseptia omalle mökille, koska yritimme yhdistää siihen kaiken, mikä kiinnosti meitä. Vaikeinta on ollut valita, mikä on vähiten tärkeää.

Kuva: Jonas Becker & Timm Bergmann.

Kuva: Jonas Becker & Timm Bergmann.

 

Onko mökki nyt valmis? Onko siinä kaikki se, mitä halusitte siihen saada?

Odotuksemme olivat liian korkeat, joten emme saaneet rakennusta yhdessä kesässä valmiiksi. Olemme kuitenkin iloisia siitä, että yritimme. Talo oli syksyllä pystyssä ja valmiina kestämään talven. Joitakin asioita, kuten terassi, sisätilojen suunnittelu ja puuvaja täytyy viimeistellä ensi kesänä uudella energialla.

 

Oliko teillä käytettävissänne apua rakentamiseen?

Suurimpana apuna oli paikallinen insinööri, joka auttoi meitä paljon. Joskus meillä ei ollut aavistustakaan, miten jonkin ongelman voisi ratkaista, joten soitimme hänelle ja hän ehdotti ratkaisuja.

Hänen lisäkseen ystävämme auttoivat meitä koko ajan. Noin 15 ystävää tuli käymään viiden kuukauden aikana. He kannustivat meitä, toivat mukanaan alkoholia ja auttoivat meitä kaikessa. Ikävä kyllä useimmat heistä eivät nähneet taloa koska ensimmäiset kolme tai neljä kuukautta me teimme vain valmisteluja – rakensimme laiturin, vessan, talon runkoliitäntöjä tai yksinkertaisesti vain siivomme rakennusaluetta puista ja ruohosta.

Olemme itse asiassa iloisia, ettei talo valmistunut, koska ensi kesänä jotkut ystävämme voivat auttaa meitä oikeassa talonrakennustyössä.

 

Onko mökillänne naapureita? Miten ihmiset reagoivat tähän ei niin perinteiseen rakennukseen suomalaisessa metsässä?

Lähin naapuri on noin kahden kilometrin päässä ja viimeisinä rakennuskuukausina olikin mielenkiitoista päästä kontaktiin heidän kanssaan. Tietysti he tiesivät meistä ja projektistamme ja osa myös puhui kanssamme johtuen Timmin perheyhteyksistä alueelle. Mutta ajan myötä he kävivät kylässä, auttoivat meitä ja olivat yhä kiinnostuneempia.

En tiedä, mitä he ajattelevat talosta, luultavasti samaa kuin Saksassa, missä useimmat ihmiset ajattelivat: ”Te ette koskaan saa rakennetuksi taloa suolle kahdestaan.” Mutta ensimmäisessä rakennustarkastuksessa me saimme positiivista palautetta ja tarkastajat ottivat kuvia perheilleen, koska he eivät olleet nähneet ennen mitään mökkimme kaltaista.

 

Päästättekö te vieraita mökille, kun se on valmis?

Meillä on sopimus ystäviemme kanssa: kaikki, jotka auttoivat meitä, saavat käyttää mökkiä lomillaan. Mutta emme ole ihan varmoja vieraiden vastaanottamisesta, koska luonto, projekti ja asumisen säännöt mökillä eivät ole ihan samanlaisia kuin mihin ihmiset ovat tottuneet sivistyksen keskellä. Mutta me kokeilemme ja katsomme, mitä tapahtuu.

 

Kuinka yliopistossanne suhtauduttiin tähän projektiin?

Yliopistomme ei ollut kovin kannustava, emmekä saaneet tehdyksi sitä kautta lainkaan varainhankintaa. Osa kollegoistamme jopa naureskeli meille, mutta tilanne on muuttunut nyt kun olemme todistaneet, että olemme rakentaneet mökin, ja pääsimme sillä uutisiinkin.

Kuva: Elsa Trzaska.

Kuva: Elsa Trzaska.

 

Teitä on tosiaan haastateltu saksalaisessa mediassa. Mikä projektissanne eniten kiinnosti mediaa?

Sanomalehdet olivat hyvin kiinnostuneita tekemään juttua yhteiskunnasta irrottautumisesta, mikä ei kohdallamme ole totta. Me rakastamme suuressa kaupungissa asumista.

 

Halusitte rakennuksen olevan osa luontoa. Onko siellä asuminen myös luonnonmukaista? Hankitteko itse ruokanne, esimerkiksi?

Rakastan sieniä ja voin omasta puolestani sanoa, että syksyä kohden tultaessa mökillä vietetty aika oli parasta. Rakastan metsässä kävelemistä, sienien löytämistä ja niiden laittamista ruoaksi. Me tiedämme, mitä marjoja syödä ja osaamme myös kalastaa. Tosin meillä ei ollut paljon aikaa kalastamiseen tai energiaa tehdä kalasta ruokaa päivän päätteeksi.

 

Oliko kaupunkielämän jättäminen helppoa? Mikä siinä oli vaikeaa?

Minulle oli vaikeaa aluksi se, että asuin koko ajan samassa paikassa, enkä poistunut sieltä kertaakaan viikkoon tai kahteen. Olen tottunut matkustamaan paljon ja olen asunut monenlaisissa paikoissa. Sanoisin, etten osaa olla yhdessä paikassa pitkään, joten se oli aika suuri haaste.

Toinen ongelma tai hyvä puoli oli se, kun seurana oli vain yksi ihminen, ja hän oli koko ajan, yötä päivää, siinä vieressä. Oli paljon aikaa ajatella henkilökohtaisia asioita. Mitä tapahtui viime kuukausina ja mikä on seuraava tavoite elämässä… Myöhemmin rakentaminen kävi hyvin stressaavaksi, eikä ollut enää aikaa ajatella, lukea tai vain rentoutua.

Oli helppo irrottautua sellaisista sivistyksen normeista kuten pukukoodeista tai käyttäytymissäännöistä. Ja tietysti saasteista.

 

Kerro jotakin dokumentista, jota Elsa Trzaska ja Jaakko Peltokangas tekevät projektistanne.

Tapasin Elsan ja Jaakon pari vuotta sitten Tampereella. He olivat Timmin ystäviä ja me istuimme kukkulalla, josta voi katsella huvipuistoon. Puhuimme suunnitelmistamme ja he olivat heti kiinnostuneita projektistamme ja kysyivät, voisivatko he tehdä siitä dokumentin.

He vierailivat luonamme toisinaan kuvaamassa. Aluksi minua häiritsi se, etten tiennyt, mikä lopputulos olisi, koska kerroimme heille paljon yksityisiä asioita. Mutta luottamus syntyi ajan myötä, ja olen iloinen siitä, että he olivat luonamme.

Elsa Trzaskan ja Jaakko Peltokankaan Mökki-dokumentti kertoo mökinrakentajista, yhteistyöstä ja päättäväisyydestä sekä erilaisista elämisen käsityksistä. Trzaska kertoo, että dokumentin viimeiset osat kuvataan heinäkuussa 2015, kun Bergmann ja Becker ovat taas käymässä mökillään.

Raisa Jäntti

Kirjoittaja on tamperelainen taidekriitikko.

Politaire-kollektiivi Facebookissa: https://www.facebook.com/politaire.de?ref=ts&fref=ts

Mökki-dokumentista Vimeossa: https://vimeo.com/102826974

Politaire saksalaisessa mediassa:

http://www.spiegel.de/unispiegel/wunderbar/bachelor-in-architektur-studenten-bauen-sommerhaus-in-finnland-a-983509.html

http://www.hna.de/lokales/kassel/kasseler-studenten-zimmern-abschlussprojekt-finnischer-wildnis-3841676.html?cmp=defrss

Sivustoa ovat tukeneet

SKR  OKM PKR

Sivuston rakennus

VR