½ -lehti on valtakunnallinen taidelehti. Lehti toimii yhtenä täydentävänä osana kuvataidekirjoituksen kentällä, ja sen tarkoitus on luoda paremmin kattava kuva kuvataiteen kirjosta.

Miten lähestyä tyhjää? Empty Art Space 28.5.2015

AJM:  Alkutilanne mun osalt: Antti Turkko on jo kirjottanu Empty Art Spacest tähä alle. Mä istun kaverin kaa Hannikaise Olutravintolas ja se lukee mulle Antin kirjotuksii ja mä äänitän mun vastauksii niihi ja kirjotan ne tänne väleihi jälkeenpäi. Varmaa jotai noloimpiii ja käsittämättömämpii pakko jättää litteroimat mut kuitenki.

Avoin tila pitää luoda, koska sitä ei muuten ole?

Tyhjä tila Turun keskustassa, pari pöytää ja tuolit. Empty Art Space oli taidetila ilman taidetta. Tila oli kauppakeskus Forumissa sijaitseva tyhjä liiketila, jonka olimme saaneet päiväksi käyttöömme näivettyvän keskustan elävöittämishankkeelta, joka jakaa liiketiloja lyhytaikaisille myymälä- tai muille ideoille.

AJM: Tähä varmaa menee aika paljo rahaa näihi keskustan elävöittämishankkeisii? Mitä jos keskustoje annettais vaa näivettyy vähitelle? Laskisko esim vuokrat? Voisko keskustoist tulla ihmisläheisempii? Nää on tosi hienoja tiloja – mul o joku fiksaatio tähä lasin ja läpinäkyvyyde määrään – ja ois kivaa päästä näihi useemmi tai jos näitä ois eri hintaluokis ja jaettais jotenki eri perustein eri tyypeille. Tai sitähä tää esimerkiks on just mitä täs kauppakeskukses on tehty mut tää on tietty väliaikasta kaikki on vaan. Tai sit voihan sit siirtyy seuraavaa tyhjenevää kauppakeskuksee jos tää täyttyy taas mut siihe menee kauheesti aikaa vaivaa ja voimavaroi et neuvottelee ittellee jonku tilan iha vierailt tyypeilt. Oisko mahoton ajatella tällast ajallist ja tilallist väljyyttä ja vaihtuvuutta iha arvona? En mä tiiä.

mitä vähemmän on rahaa, sen tärkeämpää käyttää sitä paljon johonkin hienoon tai laadukkaaseen. liittyy boheemiuden käsitteeseen. oota katon wikipediasta.

Empty Art Space oli omalla avoimen epämääräisellä ja aukikirjoittamattomalla tavallaan kaupunkitilan ja taidepolitiikan kipupisteitä tunnusteleva tilaisuus, akupunktiota energiatukoksille. Empty Art Space oli tyhjä, mutta avoin tila: keskustelulle ja olemiselle – asiattomalle ja tarkoituksettomallekin. Ajatuksena oli tavallaan tarjota julkinen tila, jossa toiminta on ideaalisti vapaata ja määrittelemätöntä.

AJM: Joo mut mä en kuitenkaa kokis et tää o esim silkkaa itseterapiaa tee äm äs (vai onks kaikki taide?) vaa mua vaa kiinnostaa just tyhjä tila esityksellisenä olosuhteena. En tiiä mikä siin o. Ainaki joku sellanen ehkä narsistinenki homma et sithän sitä joutuu pärjää sen kans ku ei saa apuj mistää ja silti selvii. Tai et o vaan ite ja ne ihmiset. Ku ei niit duunei kuitenkaa oo aikaa vaik avajaisis aikaa tai tilaa kattoo muutenku jotenki varmistaaksee et joo toi o iha luotettava tyyppi ja mua edellee kiinnostaa mitä se tekee jii än ee. Tai onks se joku haave ettei menis piiloon niihi joihinki samoihin johonki emmätiä strategioihi ku yleensä vaa olis vaan siinä läsnä iha oikeesti. Yllättyis ite itestää. Yhdessä. Mä kyl jännitän niin paljo tollasii sosiaalisii tilanteit jos mä oon ite niis järkkäämäs. Ois siistii olla rennompi. Johanna Porola muistaakseni sano joskus et ois ihana et uskaltais bilettää. Me puhuttii ehkä esiintymisest. Enkä mä oo ihan varma oliks se Johanna. Ja siin on jotai rauhottavaa ettei tarvii olla jonku duunei tms paikalla joista sit puhua. Mun kokemuksen mukaan se ettei oo tai et on tyhjää se saa vahvoi reaktioit aikaan aika mones, tai ainaki joissai. Tai ehkä niit o vaan muutama, mut ne on tosi äänekkäitä. Ne reaktiot on aika usein esim että mitä hei eihän tääll oo mitään no mitä tänne vois tehdä tännehä sopis vaikka sellane ja sellane juttu. Tai sit et hei mitä mite tää o muka taidetta ja sit joutuu ite vastaamaa niide kysymyksii. Aika simppelii sinänsä mut johtanu iha siisteihi juttuihi.

toisessa kädessä leikkauslista, toisessa ämpäri

Vaikka tila(isuus) oli lähtökohdiltaan avoin, halusimme kuitenkin sisällyttää mukaan yhden keskustelujuonteen, avataksemme keskustelua, ja koska ajankohtainen tila(nne) tuntui vaativan sitä. Halusimme puhua politiikasta: samana päivänä oli luvattu julkistaa uuden hallituksen salkkujako ja leikkauslista, jonka odotettiin sattuvan pahasti erityisesti taiteeseen. Seurasimme tilanteen kehittymistä reaaliajassa ja keskustelimme paikan päällä ja sosiaalisessa mediassa taiteilijan ja taiteen tulevaisuudesta.

AJM: No mä en varsinaisesti halunnu puhuu politiikast. Toi puoluepolitiikka plus kautta ryhmäkuri ällöttää mua ja estää kaike todellise kehitykse. Ja sit toi edustuksellisuude ja vapaamatkustajuude tai vastuunkanno väline ongelma tuntuu mahottomalt ratkasta koskaa. Mut täs tuntu vaan et vitutti niin paljo et nyt on pakko. Mä tiiän et se on tavallaa urpoo ja tekopyhääki varmaa mut iha sama. Sori mä yritän kasvaa ihmisenä. Mul oli jotenki siit taidepoliittisest huippukokouksest sellane joku toivo jääny päälle et mitä jos näis vaaleis. Mut vitut. Ihanaa et jotkut jaksaa mul alkaa olla aika rajoil jo.

leikkauspolitiikka vaikuttaa jo, printteri tulostaa raidallista

Tavallaan Empty Art Space oli kuin vaalivalvojaiset, jonka tappiota lupaavat tulosennusteet olimme päättäneet ottaa vastaan omine keinoinemme. Taiteesta luopuminen, sen uhraaminen kalkulaatioiden edestä, oli eräänlainen passiivis-agressiivinen teko.

AJM: Joo et  tilantees mis kaikki tuntuu mahottomalt ja kyvyttömält.

kuinka oikoa reittejä menestykseen osa 1: luo joku vaiks keksitty singaporelainen festari nettiin, tee mageet nettisivut vaiks tumblr-pohjaan, laita ne antamaan sulle joku suuri taidepalkinto, ota pari hd-valokuvaa palkintojenjakoseremoniasta tai fotosoppaa tms, kirjoita wikipediaan siitä, kirjoita tiedote turun sanomille, liitä kuvat ja linkkaa nettisivut todisteeks, tadaa oot palkittu kansainvälinen taiteilija

Tila oli avoin yhteiskuntakritiikille ja myös politiikalle, mutta se oli vain yksi keskustelujuonne. Tilan oli tarkoitus ennen kaikkea olla avoin, avoin kohtaamisille, keskustelulle ja impulsseille. Tilaisuudella ei ollut käsikirjoitusta. Olimme vain istuttaneet itsemme läppäreinemme ottamaan vastaan vieraita kuin jonkin trendisuunnittelutoimiston konsultit konsanaan asiakkaitaan, tila (pää) tyhjänä, mutta takki auki.

AJM: Joo olosuhteist pitää viel mainita et apurahast käytettii snadi siivu avajaistarjoiluihi. Arte rär yy anto 180 euroo ja mä laitoin Breathingin budjust kolmekymppii päälle viel viinoihi. Siin me oltii nuorte ja nuorehkoje taiteilijoide keske miettimäs mist sais massii enemmä ja dokaamas apurahaviinoja lasiseinäses 195 neliömetrin keskustatilas joka me oltii saatu ilmaseks käyttöö plus sähkö plus vesi plus tuolit lainaks kirjastolt ja pöydät Kutomolt. Antin (Turkon) autoo kyl käytettii tavaroide roudauksee plus limoviikuna oli Antin.

klo 19:09 15 ihmistä

klo 19:39 20 ihmistä

Jälkikäteen tulkittuna taiteen (eihän sitä pitänyt olla) voi ymmärtää tässä suhteina ja dialogina. Yleisö oli keskeinen osa tilaisuuden muotoutumista. Kuten Nicolas Bourriaud on kirjoittanut “suhteiden estetiikasta” (relational aesthetics), katsoja osallistuu siinä teoksen syntyyn muiden osien toimiessa osittaisena objektina, suhteiden muotoutumisen välikappaleena.

kasvit puhdistaa “pahaa” ilmaa (vitutusta?)

Tässä tapauksessa välikappale olimme me ja tyhjä tila. Joku tosin voi väittää, että 195 m2:n tila, jossa on kaksi pöytää, tuoleja, kaksi viherkasvia, läppärit ja printteri, puhumattakaan ihmisistä, ei ole tyhjä. Tyhjä tila tarkoitti tässä ennen kaikkea avointa, viimeistelemätöntä ja jotakin muuttuvaa, käymistilassa olemista.

AJM: Sosiaaliselle ja taiteelliselle tyhjää tms. Niinku ilman et ensinnäki me kannetaa ite täs tilas ja toiseks tää tila kantaa meille niinku vähemmän jotai valmiit oletuksii ja vaatimuksii ja merkityksii ja muistoi ja tullaa vähä tyhjän päälle mut silti yhteen ja jotai voi tapahtuu. Tapahtuukoha joskus? Iha varmaa tapahtuu.

antti onks sulla kasselin katalogi? pystytkö tuoda? lainavaihtariks tarjolla dokumentasta pikku kirjanen

Empty Art Spacen avajaiset ja lopettajaiset vietettiin 28.5.2015 klo 18.

 

 

Antti-Juhani Manninen ja Antti Turkko

(Lihavoidut lainaukset ovat otteita tilaisuuden aikana muistiinmerkityistä keskusteluista yleisön kanssa.)

EMPTY ART SPACE oli osa turkulaisen taiteilijayhdistyksen Arte ry:n ja sen ylläpitämän Titanik-gallerian kaupunkitaidehanketta, joka tutkii julkisen ja puolijulkisen tilan politiikkaa, sen mahdollisuuksia ja rajoitteita. Hankkeessa on luvassa lisää tapahtumia kesän 2015 aikana.

 

 

Sivustoa ovat tukeneet

SKR  OKM PKR

Sivuston rakennus

VR